PIERNICZKI

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pierniczki korzenne zawsze przygotowuję na Święta Bożego Narodzenia, jest to świetne zajęcie dla dzieci, uwielbiają wycinać przeróżne kształty a później je dekorować. Przygotowuję je wcześniej, nawet kilka dni przed świętami, zamykam w pojemnikach.

  • 30 min

Składniki:

  • 5 szklanek mąki pszennej
    1 duża łyżka kakao
    1 jajko
    1 paczka przyprawy do piernika
    1 płaska łyżeczka sody
    1/2 szklanki miodu, podgrzanego, płynnego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    250 g masła lub margaryny o pokojowej temperaturze
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    lukier do ozdoby (użyłam lukru plastycznego, kolorowego )
    dowolne powidła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0f28p2q 1. Margarynę ucieramy mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowy. Dodajemy
    jajko, miód, i dalej mieszając wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem, kakao i przyprawą do piernika. Ciasto jest dość gęste więc je zagniatamy, gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąki. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Kiedy stwardnieje, dzielimy je na 3-4 porcje i rozwałkowujemy na placki o grubości 3 mm.
  • image-0sy6we5 2. Wycinamy foremkami ciasteczka i układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 * C, 15 minut aż się zarumienią. Ostudzone pierniczki smarujemy z jednej strony marmoladą i sklejamy z drugim ciastkiem oraz ozdabiamy lukrem lub cukrem pudrem. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełku. Idealne do jedzenia po 3-4 dniach. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować