Pierniczki

0 (0 ocen)

Przepis na te małe świąteczne ciasteczka znalazłam w starym zeszycie mojej mamy.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    80 g mąki żytniej
    100 g miodu
    120 g cukru
    2 jajka
    1 łyżka smalcu ( 30 g)
    1 łyżeczka sody
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżka przyprawy do piernika
    1 żółtko do smarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka z cukrem 1. Jajka roztrzepać z cukrem.
  • Miód i smalec 2. Miód ze smalcem podgrzać do rozpuszczenia smalcu. Po przestygnięciu dodać do jajek.
  • Produkty sypkie 3. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawami, wsypać do jajek z miodem i zagnieść ciasto.
  • Ciasto 4. Odstawić w chłodne miejsce na dwie godziny.
  • Wycinanie 5. Wałkować na grubość ok. 4 milimetry i wycinać różne kształty.
  • Pieczenie 6. Smarować roztrzepanym żółtkiem i piec 8 min. w temp. 170 stopni.
    Zamiast żółtkiem, można smarować gorące, po upieczeniu ( zagotować 3 łyżki mleka z łyżką cukru) lub polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować