Pierniczki

4.49 (171 ocen)

Pierniczki zaraz po upieczeniu są miękkie nie muszą leżakować. Moje dzieci je uwielbiają.

Składniki:

  • 40 g masła
    1 czubata łyżka miodu
    2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    1 łyżeczka sody
    25 g drożdży
    1 jajko

    Lukier:
    2 białka
    500 g cukru pudru
    łyżeczka soku z cytryny
    szczypta barwnika lub sok malinowy
    kolorowa posypka


Wystaw ocenę:

4.49 (171 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Pierniczki

Pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wrzucamy masło, wlewamy miód i całość podgrzewamy ciągle mieszając aż do rozpuszczenia, następnie wkruszamy drożdże i mieszamy.
    Odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy dodajemy sodę, przyprawę do piernika, cukier i mieszamy. Wbijamy jajko i dodajemy przestudzoną masę a następnie zagniatamy ciasto ręką . Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wycinamy foremkami dowolne kształty. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, układamy pierniczki i pieczemy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
  • 2. Do białek dodajemy cukier puder i sok z cytryny ubijamy mikserem na najwyższych obrotach około 3 minut. Do lukru dodajemy szczyptę barwnika i dokładnie mieszamy. Pierniczki polewamy lukrem i posypujemy kolorową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować