Pierniczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pierniczki to ciasteczka ,które wprowadzają nas w cudowny świąteczny nastrój .Ja tradycyjnie co roku piekąc te pierniczki wspomnieniami sięgam lat dzieciństwa,gdzie takich pierniczków nie mogło u nas w domu na świątecznym stole zabraknąć.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 50 dag mąki
    15 dag płynnego miodu prawdziwego
    7 łyżek cukru brązowego
    2 jajka
    1 op.przyprawy do pierników
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    do dekoracji: lukier biały i różowy ewentualnie cukrowe perełki

Pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód lekko zrumienić z przyprawą do piernika.Wystudzić.Jajka ubić z cukrem.Do przesianej mąki z sodą oczyszczoną dodać wystudzony miód i jajka z cukrem.Zagnieść dokładnie ciasto.Rozwałkować na posypanej lekko mąką stolnicy na grubość ok.5 mm. Wykrawać różne kształty metalowymi foremkami.Układać na blasdzce wysmarowanej tłuszczem w odstępach.Piec w piekarniku w temperaturze ok.180 stopni przez ok.10-15 min. Po ostygnięciu dowolnie lukrujemy i ozdabiamy.

Porady

Pierniczki należy upiec conajmniej 2 ,3 tygodnie przed świętami aby zmiękły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy