Pierniczki

4.49 (158 ocen)

Takie pierniki piekę zawsze na święta, nie trzeba ich piec dużo wcześniej, można je jeść zaraz po upieczeniu, są miękkie.

Składniki:

  • 1 kilogram mąki pszennej

    400 gram miodu

    300 gram masła

    400 gram cukru pudru

    2 jajka

    2 żółtka

    20 gram sody oczyszczonej

    2 opakowania przyprawy do piernika
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Ciastka Pierniczki

Pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i miód przekładamy do rondla, podgrzewamy do rozpuszczenia się składników, pozostawiamy do ostudzenia. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i sodą , dodajemy przyprawę do piernika, wlewamy ostudzone masło z miodem i roztrzepane jajka. Zagniatamy gładkie lśniące ciasto, wałkujemy na grubość 0,5 cm, za pomocą foremek wycinamy różne kształty pierników. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

Pierniczki można polukrować lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik Mąka Masło Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować