Pierniczki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

przepis na szybkie i łatwe w przygotowaniu pierniczki.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
    300 g miodu
    2 łyżki kakao
    80 g cukru pudru
    125 g masła
    2 przyprawy do piernika
    jajko
    2 łyżeczki sody oczyszczonej

    Lukier

    białko
    1 ½ szklanki cukru pudru (szklanka 250 ml)
    sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło stopić na małym ogniu, ale nie doprowadzać do wrzenia, pod koniec dodać miód. Nadal podgrzewać na minimalnym ogniu, ciągle mieszając, aż miód i masło się rozpuszczą. W Żadnym przypadku nie można dopuścić do zagotowania. Gdy się rozpuści zdjąć z ognia do przestygnięcia.

    Do miski przesiać mąkę z kakao, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Dodać cukier puder i jajko. Przestudzony miód i masło. Wstępnie mieszamy i wykładamy na stolnicę w celu dalszego wyrabiania.

    Wyrobione ciasto owijamy w folę i odstawiamy na godzinę. Po leżakowaniu ciasto wałkujemy partiami na grubość 3 mm delikatnie podsypując stolnicę, starając się nie nasypać dużo mąki na wierzchnia stronę ciasta.

    Pierniczki wycinamy ulubionymi foremkami i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (układając trzeba zostawić małe odstępy bo pierniczki rosną).

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 7-10 minut.

    Pierniczki lukrujemy według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka 00

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować