Pierniczek marchewkowy

0 (0 ocen)

To ciasto jest dość ekstrawaganckie, ponieważ jest w nim marchewka, którą zazwyczaj dodaje się do słonych potraw. Najlepiej smakuje ze szklanką zimnego mleka.

Składniki:

  • 2 szklanki marchewki startej na drobnej tarce i odciśniętej
    2,5 szklanki mąki
    1 łyzka ciemnego kakao
    1 szklanka cukru
    1 szklanka oleju
    4 jajka
    2 łyżeczki cynamonu
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki sody oczyszczonej

    Polewa:
    2 łyżki margaryny
    80g mlecznej czekolady

Pierniczek marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kakao. Do utartych z cukrem jajek dodawać, mieszając powoli, po łyżce marchewkę, mąkę, olej do wyczerpania składników Przełożyć do przygotowanej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku 40-50 minut.

    Polewa:
    Margarynę i czekoladę roztopić i dokładnie wymieszać, gdy ostygnie i zacznie gęstnieć posmarować piernik.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy