pierniczek

0 (0 ocen)

  • 20 min

z zeszytu mojej mamy

  • 20 min

Składniki:

  • 8 jajek, 2 szkl mąki, łyżeczka sody, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka miodu, 2 łyżki dżemu porzeczkowego, 1 szklanka cukru, orzechy włoskie, margaryna 250 g, przyprawa do piernika.

Pierniczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pirnik z orzechami 1. jajka zmiksowac z cukrem na gładką mase, nastepnie dodać rozpuszczoną margarynę, ucierac przez 3 min. Następnie dodac resztę skladników, czyli mąkę przesiana przez sitko, sode, proszek do pieczenia, miód, dzem, przyprawę do piernika i na końcu ozecy posiekane na drobno. Wymieszac łyżkaą a następnie mikserem na jednolitą i gęste jak śmietana masę. piec ok 30 min w temp 180 stopni. Po wystygnięciu, wierzch polać polewą i posypać wiórkami kolorowymi lub udekorować wg uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy