Farsz do pierogów niecodzienny bo z trzech rodzajów kiełbas z nutą jałowca.
!!!TORPEDA!!!
2 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
1kg.mąki pszennej
1łyżeczka soli
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50mil oleju rzepakowego lub innego
bardzo ciepła woda ( tyle ile trzeba do zagniecenia elastycznego,ścisłego ciasta)
Piergi "trzy wuszty" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta mieszamy w dużej misce,zagniatamy na elastyczne i lśniące ciasto.Przykrywamy ściereczką,odstawiamy na godzinkę.W między czasie kiełbasy mielimy w maszynce do mięsa na grubych oczkach,wlewamy wodę,dodajemy musztardę,ketchup.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę,podsmażamy ,dodajemy do mięsa. Farsz doprawiamy do smaku,dokładnie mieszamy.Ciasto wałkujemy na cienki placek,wykrawamy krążki ,nakładamy farsz,formujemy pierogi.Gotujemy w lekko osolonej wodzie.W rondelku rozgrzewamy klarowane masło,dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę,podsmażamy na rumiano (okrasa). Pierogi porcjujemy na talerzach,okraszamy cebulką,polewamy roztopionym masłem.SMACZNEGO.
Komentarze