Pieprzna zupa maślakowa

  • wyświetlono: 417 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Lekko pikantna zupa, przygotowana z małych maślaczków to ciekawa propozycja nie tylko na jesienny obiad. Śmiało możemy ją przygotować również z mrożonych grzybów.

Violetka76
  • 80min

Składniki

500 g małych maślaków,
5 – 6 ziemniaków,
2 marchewki,
1 pietruszka,
jasna część pora,
sól,
świeżo zmielony kolorowy pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowy,
majeranek,
przyprawa do zup i sosów w płynie
½ szklanki śmietanki 12 lub 18 %,
1 łyżka mąki,
1 łyżka masła

Sposób przygotowania przepisu:

Pieprzna zupa maślakowa

  • 1. Maślaczki dokładnie oczyścić i opłukać. Osączyć na sicie.
    Ziemniaki, marchew oraz pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i zalać około 4 l wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i zagotować. Zmniejszyć ogień. W międzyczasie rozgrzać na patelni masło i podsmażyć na nim maślaki oraz pokrojony por. Przełożyć do garnka z warzywami. Całość przyprawić solą, sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu, majerankiem oraz przyprawą do zup. Gotować jeszcze około 40 minut. Pod koniec zaprawić zupę mąką dokładnie rozrobioną w śmietance. Chwilę pogotować i zdjąć z ognia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylamaślakijesieńgrzybobraniezupa ze świeżych grzybówzupa grzybowa

Komentarze

Podobne przepisy

gulaszowa

Dodane przez: Klaudia0318

Zupa gulaszowa

Na rozgrzanie w te jesienne chłodne...

Zupa

Dodane przez: Cukiereczek

Zupa drwali

Zupa drwali wywodzi się z kuchni...

.

Dodane przez: Anitka0804

Zupa ziemniaczana

Pyszna pożywna zupa ziemniaczana...

image-1a3seoi

Dodane przez: izaa_a

zupa ogórkowa

mój ulubiony przepis na ogórkową....

Zupa pomidorowa na rosole

Dodane przez: rena123

Zupa pomidorowa na rosole

Pyszna zupa z kawałkami pomidorów...

image-0kql4ba

Dodane przez: wiesiołek

Zupa Krzycha

Przepis na tą wyborną zupę dostałam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE