Lekko pikantna zupa, przygotowana z małych maślaczków to ciekawa propozycja nie tylko na jesienny obiad. Śmiało możemy ją przygotować również z mrożonych grzybów.
1 godz. 20 min
Składniki:
500 g małych maślaków,
5 – 6 ziemniaków,
2 marchewki,
1 pietruszka,
jasna część pora,
sól,
świeżo zmielony kolorowy pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowy,
majeranek,
przyprawa do zup i sosów w płynie
½ szklanki śmietanki 12 lub 18 %,
1 łyżka mąki,
1 łyżka masła
Pieprzna zupa maślakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maślaczki dokładnie oczyścić i opłukać. Osączyć na sicie.
Ziemniaki, marchew oraz pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i zalać około 4 l wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i zagotować. Zmniejszyć ogień. W międzyczasie rozgrzać na patelni masło i podsmażyć na nim maślaki oraz pokrojony por. Przełożyć do garnka z warzywami. Całość przyprawić solą, sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu, majerankiem oraz przyprawą do zup. Gotować jeszcze około 40 minut. Pod koniec zaprawić zupę mąką dokładnie rozrobioną w śmietance. Chwilę pogotować i zdjąć z ognia.
Komentarze