Pieprzna zupa maślakowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Lekko pikantna zupa, przygotowana z małych maślaczków to ciekawa propozycja nie tylko na jesienny obiad. Śmiało możemy ją przygotować również z mrożonych grzybów.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 500 g małych maślaków,
    5 – 6 ziemniaków,
    2 marchewki,
    1 pietruszka,
    jasna część pora,
    sól,
    świeżo zmielony kolorowy pieprz,
    ziele angielskie,
    liść laurowy,
    majeranek,
    przyprawa do zup i sosów w płynie
    ½ szklanki śmietanki 12 lub 18 %,
    1 łyżka mąki,
    1 łyżka masła

Pieprzna zupa maślakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maślaczki dokładnie oczyścić i opłukać. Osączyć na sicie.
    Ziemniaki, marchew oraz pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i zalać około 4 l wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i zagotować. Zmniejszyć ogień. W międzyczasie rozgrzać na patelni masło i podsmażyć na nim maślaki oraz pokrojony por. Przełożyć do garnka z warzywami. Całość przyprawić solą, sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu, majerankiem oraz przyprawą do zup. Gotować jeszcze około 40 minut. Pod koniec zaprawić zupę mąką dokładnie rozrobioną w śmietance. Chwilę pogotować i zdjąć z ognia.

Komentarze

Podobne przepisy