Wspaniałe danie, które odmieni standardowy rosół z makaronem. ;)
5 godz. 50 min
Składniki:
Składniki na ciasto (wychodzi 150 pielmieni):
500 g mąki pszennej (najlepiej poznańskiej)
2 łyżki oleju
1 szklanka wody
pół łyżeczki soli
Farsz mięsny:
200 g dobrej jakości wołowiny
200 g wieprzowiny, np. karkówki
sól, pieprz i dwa ząbki czosnku
pół szklanki rosołu
Rosół:
1 kg skrzydełek z kurczaka
1/4 królika (miałam przednią część)
dwa pęczki młodej włoszczyzny
woda
kilka liści laurowych
sól, pieprz do smaku
główka czosnku
2 przypalone cebule
kilka ziarenek ziela angielskiego
Pielmieni w rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużego garnka wkładamy mięso, obraną włoszczyznę, przypalone cebule, liście laurowe, ziele angielskie oraz przekrojoną główkę czosnku. Całość zalewamy bardzo zimną wodą i na maleńkim ogniu gotujemy przez cztery godziny. Następnie przecedzamy i doprawiamy do smaku.
Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól i wyrabiamy ciasto podlewając je wodą, zupełnie jak na pierogi. Na samym końcu dodajemy dwie łyżki oleju, wyrabiamy jeszcze chwilę i owijamy folią spożywcza. Odstawiamy ciasto na godzinę.
Wołowinę oraz karkówkę mielimy najpierw na najgrubszych a następnie na średnich oczkach. Doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem.
Ciasto dzielimy na osiem części, ciasto wałkujemy bardzo cieniutko, kładziemy na pielmienicy i układamy kuleczki z mięsa. Następnie przykrywamy drugim płatem ciasta, lekko dociskamy dłońmi i przeciągamy kilka razy wałkiem. I tak do skończenia składników.
Gotowe pielmieni gotujemy osobno w osolonej wodzie i podajemy z gorącym rosołem lub od razu w przecedzonym rosole. Można je również podawać z octem i śmietaną. ;)
Komentarze