Pielmieni-Pierożki z Kuchni Rosyjskiej

  • wyświetlono: 281 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Miałam robić tradycyjne pierożki,a poniosło mnie do kuchni rosyjskiej.Spodobało mi się bardzo ciasto z dodatkiem sody i koperku.Cóż mogę powiedzieć smakowały nam bardzo,będę wracać do tego przepisu.

Zdjęcie do publikacji.
  • 50 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

50 szt.
Ciasto:
400 g mąki pszennej
200 ml kefiru
1 jajko
1 płaska łyżeczka sody
pół pęczka koperku
szczypta soli
Farsz:
500 g mięsa mielonego u mnie zmielona pierś z indyka
1 cebula
2 szczypty curry
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka majeranku
ulubione przyprawy do mielonego
4 listki laurowe
50 ml wrzącej wody
Dodatkowo:
śmietana kwaśna do polania
koperek do posypania
olej do smażenia cebuli

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Pielmieni-Pierożki z Kuchni Rosyjskiej

  • Pielmieni.1. Jajko ubić ze szczyptą soli,wlać ciepły kefir,wsypać sodę dokładnie wymieszać i odstawić na 15 min.
    Koperek umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym,usunąć grube łodyżki,
  • Pielmieni.2. posiekać drobno,wrzucić do masy kefirowo-jajecznej,wymieszać i stopniowo wsypywać przesianą przez sitko mąkę,zagniatać ciasto.
    Gotowe ciasto wrzucić do miseczki,
  • Pielmieni.3. przykryć ręcznikiem i odstawić by odpoczęło na 20 min.przez ten czas przygotować farsz.
    Do szklanki wlać 50 ml wrzątku i wrzucić 2 listki laurowe,pozostawić do wystygnięcia,listki wyjąć a wodę wlać do mięsa mielonego.
    Cebulkę posiekać drobno i przesmażyć na odrobinie oleju z curry i solą do smaku,letnią wrzucić do mięsa,przecisnąć przez praskę czosnek,wsypać majeranek,ulubione przyprawy do mielonego,sól i pieprz do smaku,całość dokładnie wymieszać do połączenia.
  • Pielmieni.4. Ciasto rozwałkować na delikatnie podsypanym mąką blacie,wykrawać kółeczka kieliszkiem o średnicy 4-7 cm,na każde koło nałożyć małą kulkę farszu mięsnego,
  • Pielmieni.5. zlepić brzegi ciasta i wywinąć oba brzegi do środka,zlepić jak uszka.
    Pierożki układać na ściereczce,
  • Pielmieni.6. na czas sklejania reszty przykryć ściereczką.
    Zagotować wodę w garnku z odrobiną soli,z listkami laurowymi,wrzucać na wrzątek pierożki i gotować od momentu zagotowania 7 min.
    Nie wrzucać zbyt dużej ilości na raz,ponieważ pierożki jeszcze się rozrosną w trakcie gotowania.
  • Pielmieni.7. Wyciągać łyżką cedzakową na talerz,polać śmietaną i posypać koperkiem.
    Pierożki polane śmietaną są obłędne,pycha.
    Poza kadrem było więcej tej śmietany ;-)

Porady

Pierożki te można również podawać z rosołem,z barszczem u mnie akurat wersja ze śmietaną.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsopierogizupaWigiliaświętaobiadbarszczpierożkiBożeNarodzeniepielmienimiesomielonekuchniarosyjskakuchniaukraińska
 

Komentarze

Podobne przepisy

Agnolotti Suzette ( z Cointreau i pomarańczami )

Dodane przez: PolskaGotuje

Serowe pierożki z karmelizowanymi pomarańczami

Przepyszne pierożki z nadzieniem...

Tulipany - pierożki z mięsem z piekarnika

Dodane przez: ewaeu

Tulipany - pierożki z mięsem z piekarnika

W Dniu Kobiet na wielu stołach...

ZAPIEKANE SZPINAKOWE PIEROŻKI

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SZPINAKOWE PIEROŻKI Z ORIENTALNYM FARSZEM

Delikatne ciasto pierogowe z kolendrą...

smaczne pierożki na słodko

Dodane przez: aneczka791

Pierożki na słodko z bananami i jabłkami

zachwycający duet znanych owoców

Pieczone pierożki drożdżowe z serkiem wiejskim i jagodami goji

Dodane przez: akrobatka22

Pieczone pierożki drożdżowe z serkiem wiejskim...

Zdrowsza wersja pierogów. Nadziane...

pierożki

Dodane przez: egelina

Pieczone pierożki z kapustą i serem tofu

Inna wersja pierogów ale równie...