Pielmieni

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pierogi pielmieni z farszem mięsnym, wieprzowym i wołowym.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:

    3 szklanki mąki
    2 jajka
    ok. 1/2 szklanki wody ciepłej
    sól szczypta

    Farsz:

    0,5 kg mięsa wołowe - wieprzowe
    1 średnia cebula
    1 jajko
    sól, pieprz do smaku

Pielmieni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. farsz:

    Mięsa mielimy razem z cebulą przez standardowe sitko 3 mm., następnie dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy farsz.
  • 2. Ciasto:

    Przesiewamy 3 szklanki mąki, dodajemy jajka i około 1/2 szklanki wody ciepłej. Solimy i wyrabiamy, aż ciasto będzie sprężyste. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Na rozwałkowany placek nakładamy małe kulki nadzienia i formujemy pierogi. Ja kulki z mięsa przykrywałam ciastem i zlepiałam maszynką. Gotujemy je przez 10 minut od momentu wypłynięcia pierogów do góry. Podajemy ze śmietaną i posiekanym koperkiem.

    Smacznego!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy