Piękne babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BABECZKI: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia.
Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i aromat waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.. Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia. Następnie dodajemy jagody, mieszamy.
Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Ciasto rozkładamy pomiędzy papilotki do 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu babeczki studzimy.
Jeśli babeczki za bardzo wyrosły to ścinamy im czubki.
Babeczki dekorujemy kremem za pomocą szprycy lub rękawa.
2.KREM: Składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski wkładamy miękkie masło i cukier puder. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (10 minut). Dodajemy serek mascarpone w trzech turach i miksujemy jeszcze przez 1 minutę tzn. do połączenia serka i masła. Pod koniec miksowania zmniejszamy obroty miksera na najniższe, aby odpowietrzyć krem.
Krem dzielimy na trzy części. 2 czubate łyżki zabarwiamy na niebiesko. 2 czubate łyżki zabarwiamy na brązowo, a pozostały krem zabarwiamy na żółto.
Krem przekładamy do szprycy lub rękawa i dekorujemy babeczki.
Krem żółty – tylka Wilton 2D.
Krem niebieski – tylka Wilton 199.
Krem brązowy – tylka Wilton 102.
Babeczki przechowujemy w lodówce.
Życzę smacznego
Komentarze