Piękne babeczki

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Same babeczki są mięciutkie i puszyste. Świetnie smakują nawet 2 dni po przygotowaniu. Z malinami to już w ogóle pyszotka.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • BABECZKI:
    • 175g masła,
    • 125g cukru,
    • 1 i ½ łyżeczki aromatu waniliowego,
    • 3 jajka,
    • 175g mąki,
    • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 100g malin,
    • KREM:
    • 150g masła,
    • 250g serka mascarpone,
    • 50g cukru pudru,
    • DODATKOWO:
    • Cukrowe perełki do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Piękne babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BABECZKI: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia.
    Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i aromat waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.. Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia. Następnie dodajemy jagody, mieszamy.
    Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Ciasto rozkładamy pomiędzy papilotki do 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu babeczki studzimy.
    Jeśli babeczki za bardzo wyrosły to ścinamy im czubki.
    Babeczki dekorujemy kremem za pomocą szprycy lub rękawa.
  • 2. KREM: Składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej.
    Do miski wkładamy miękkie masło i cukier puder. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (10 minut). Dodajemy serek mascarpone w trzech turach i miksujemy jeszcze przez 1 minutę tzn. do połączenia serka i masła. Pod koniec miksowania zmniejszamy obroty miksera na najniższe, aby odpowietrzyć krem.
    Krem dzielimy na trzy części. 2 czubate łyżki zabarwiamy na niebiesko. 2 czubate łyżki zabarwiamy na brązowo, a pozostały krem zabarwiamy na żółto.
    Krem przekładamy do szprycy lub rękawa i dekorujemy babeczki.
    Krem żółty – tylka Wilton 2D.
    Krem niebieski – tylka Wilton 199.
    Krem brązowy – tylka Wilton 102.
    Babeczki przechowujemy w lodówce.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować