Piekielne spaghetti z niebiańską chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W pierwszej kolejności należy wstawić duży garnek z osoloną wodą, gdyż sos robi się dokładnie w czasie gotowania makaronu.
Najpierw kroimy w drobną kosteczkę boczek (można dodać go więcej niż jest w przepisie) i podpiekamy na rozgrzanej patelni, dodajemy posiekaną cebulę, pora i smażymy. Obieramy główkę czosnku, wcześniej ją zgniatając z góry, żeby poszło nam to łatwiej. Pomidory otwieramy i przelewamy z puszek do średniego garnka. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do pomidorów.
Podgrzewamy na niewielkim ogniu. Kiedy cebula się zeszkli - dodajemyna nią mięso mielone i wbijamy jedno jajko, energicznie mieszamy.
Na osobnej patelni podsmażamy na złoto, na oliwie z oliwek pieczarki. Kiedy wszystko już będzie ładnie podsmażone - dodajemy wszystko do sosu.
Jeśli ktoś lubi idealnie pomidorowe i gęste sosy - polecam dać calutki słoiczek koncentratu. Zyskuje cudowny kolor i smak. Pamiętać jednak trzeba, by koniecznie dodać cukier, by uniknąć niesmacznego kwasu.
Dodajemy ilość przypraw według uznania - my uwielbiamy mocno, bardzo mocno ziołowe i ostre więc dajemy tych przypraw najwięcej. ;)
Kiedy zostanie nam kilka minut - do miseczki dodajemy posiekaną mozzarellę, fetę, szczypiorek i żółty ser. Rozdrabniamy widelcem.
Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą by był sprężysty. Podajemy ze sporą ilością sosu i niebiańską chmurką. ;)
Komentarze