Piekielne spaghetti z niebiańską chmurką

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepis można znaleźć u mnie na blogu: http://podniebiennepieszczoty.blox.pl/html Zapraszam

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SOS:
    - KROJONE POMIDORY Z OLIWA I CZOSNKIEM: 4 puszki
    - Mięso mielone wołowo-wieprzowe: 500 gramów
    - czerwona cebula posiekana: 1 sztuka
    - czosnkowa cebula posiekana: 1 sztuka
    - por posiekany: 1 sztuka
    - pieczarki uduszone, pokrojone w kosteczkę: 200 gramów
    - wędzony boczek: 100 gramów
    - główka czosnku: 1 sztuka
    - koncentrat pomidorowy mały: 1 sztuka
    - zioła prowansalskie około: 2 szczypty
    - bazylia suszona lub świeża: 1 szczypta
    - cząber: 1 szczypta
    - oregano: 1 szczypta
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - kostka rosołowa wołowa: 1 sztuka
    - Jajko: 1 sztuka
    - chilli: 1 sztuka
    - cukier: 2 łyżeczki
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    NIEBIAńSKA CHMURKA:
    - ser feta: 100 gramów
    - ser mozzarella: 1 sztuka
    - ser żółty: 100 gramów
    - szczypiorek cienki posiekany: 50 gramów
    MAKARON:
    - makaron spaghetti: 1000 gramów
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - sól: 3 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piekielne spaghetti z niebiańską chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej kolejności należy wstawić duży garnek z osoloną wodą, gdyż sos robi się dokładnie w czasie gotowania makaronu.

    Najpierw kroimy w drobną kosteczkę boczek (można dodać go więcej niż jest w przepisie) i podpiekamy na rozgrzanej patelni, dodajemy posiekaną cebulę, pora i smażymy. Obieramy główkę czosnku, wcześniej ją zgniatając z góry, żeby poszło nam to łatwiej. Pomidory otwieramy i przelewamy z puszek do średniego garnka. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do pomidorów.

    Podgrzewamy na niewielkim ogniu. Kiedy cebula się zeszkli - dodajemyna nią mięso mielone i wbijamy jedno jajko, energicznie mieszamy.

    Na osobnej patelni podsmażamy na złoto, na oliwie z oliwek pieczarki. Kiedy wszystko już będzie ładnie podsmażone - dodajemy wszystko do sosu.

    Jeśli ktoś lubi idealnie pomidorowe i gęste sosy - polecam dać calutki słoiczek koncentratu. Zyskuje cudowny kolor i smak. Pamiętać jednak trzeba, by koniecznie dodać cukier, by uniknąć niesmacznego kwasu.

    Dodajemy ilość przypraw według uznania - my uwielbiamy mocno, bardzo mocno ziołowe i ostre więc dajemy tych przypraw najwięcej. ;)

    Kiedy zostanie nam kilka minut - do miseczki dodajemy posiekaną mozzarellę, fetę, szczypiorek i żółty ser. Rozdrabniamy widelcem.

    Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą by był sprężysty. Podajemy ze sporą ilością sosu i niebiańską chmurką. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone wołowe Mięso mielone Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować