Pieguski z orzechami i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 25 min

Pyszne ciasteczka z kawałkami czekolady i orzechami.Robi się je szybko, a smakują jak znane pieguski ze sklepu.

  • 25 min

Składniki:


  • 2 szklanki mąki

    1 jajko

    1/2 kostki margaryny

    1/2 szklanki cukru drobnego

    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    1 tabliczka czekolady mlecznej

    1/2 tabliczki czekolady gorzkiej (możemy zamiennie użyć mlecznej)

    1 garść orzechów (ja dałam włoskie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Pieguski z orzechami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy i czekoladę siekamy na drobniejsze kawałki.

    Miękką margarynę wrzucamy do miski dodajemy cukier i ucieramy za pomocą miksera.

    Dalej miksując dodajemy jajko i przesiewamy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia- miksując, aby składniki się wymieszały i powstała gładka, gęsta masa.

    Do masy dodajemy orzechy i czekoladę, mieszamy delikatnie ręką i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy ręką i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 15 min. – ciasteczka mają się zarumienić, ale nie spalić.

    Wyjmujemy i studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować