Pieguski - pomarańczowe muffinki z makiem i polewą z białej czekolady

0 (0 ocen)

  • 35 min

Muffinki są rewelacyjne i od pierwszego pieczenia - często goszczą w moim domu. Czasami pakuję je w urocze opakowania i sprawiam radość osobom bliskim i dla znajomych. Kuszą swoją delikatnością, cudownym zapachem i idealnym połączeniem składników.

  • 35 min

Składniki:

  • (8 sztuk)
    110g mąki pszennej
    85g cukru
    45g maku (u mnie z Ale Raju)
    1 łyżka skórki pomarańczowej (świeżej lub suszonej)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
    1 szczypta soli
    1 jajko
    110 ml soku z pomarańczy
    100 ml oleju
    Polewa:
    40g białej czekolady
    1 łyżka mleka lub masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Pieguski - pomarańczowe muffinki z makiem i polewą z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-18nmts3 1. W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, mak, skórkę pomarańczową, proszek do pieczenia i szczyptę soli, w drugiej - jajko, sok oraz olej.
    Suche składniki połączyć z mokrymi.
    (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
  • image-1n83koy 2. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).
  • image-1x4mcpy 3. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
    Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia.
  • image-1s7q0ik 4. Przygotować polewę.
    Rozpuścić masło lub podgrzać mleko (*).
    Dodać czekoladę i całość rozpuszczać w kąpieli wodnej (**).
    (W razie potrzeby konsystencję polewy można uregulować dodatkową ilością czekolady, mlekiem lub masłem.)
  • image-1ak3lq1 5. Muffiny posmarować (***) polewą i udekorować wg uznania.

Porady

(*) Jeśli dodamy mleko lub masło do rozpuszczonej czekolady, to całość może nam się zważyć. Warto, aby składniki były w temperaturze pokojowej. (**) Kawałki czekolady umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu. (***) Bezpośrednio po przygotowaniu polewy można chwilkę odczekać, aby odrobinkę zgęstniała.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Mak Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować