Pyszne ciasteczka, które wykonasz w mgnieniu oka - tylko z 4 składników! Bez dodatku mąki i tłuszczów. Mocno orzechowe z dodatkiem gorzkiej czekolady - obłędny smak!
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
300 g orzechów ziemnych (bez soli i nieprażonych)
4 białka
3 łyżki cukru pudru
50 g gorzkiej czekolady
szczypta soli
Pieguski orzechowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy ziemne mielimy na miałko. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier puder i dalej miksujemy, aż piana będzie lśniąca. Następnie dodajemy porcjami zmielone orzechy, mieszamy. Czekoladę gorzką siekamy w drobną kostkę i dodajemy do masy, mieszamy łyżką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy małe porcje masy, formując kształt ciasteczek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 min. Studzimy.
Komentarze