Pieguski maślane

0 (0 ocen)

  • 10 min

Najprostrze, najszybsze, pyszne, kruche maślane ciasteczka - idealne do kawy i herbaty...

  • 10 min

Składniki:

  • 400 g masła
    600 g mąki
    100 g cukru pudru
    szczypta soli
    aromat
    dodatki: zmielone orzechy, czekolada, rodzynki, wiórki kokosowe

Pieguski maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i szczyptą soli
  • 2. Dodać mąkę, aromat i dodatki w zależności od upodobania. Zagnieść ciasto.
  • 3. Z ciasta uformować wałek i nożem pokroić na plasterki ok 0,5 - 1 cm szerokości. Ciasteczka ułożyc na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Ciastka nie zawierają proszku do pieczenia i jajek więc nie rosną podczas pieczenia.
  • 4. Piec aż ciasteczka będą miały jasnozłoty kolor - ok 10 minut w temp. 180 stopni.
    Na zdjęciu są dwa rodzaje ciasteczek: maślane bez żadnych dodatków i ciasteczka z rozdrobnionymi orzechami laskowymi.

Porady

Ciasteczka można zrobić bez żadnych dodatków - wychodzą wtedy pyszne maślane ciastka. Dodając rożne bakalie np: orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, startą czekoladę można zroić ciasteczka o różnych smakach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy