Pieguski

0 (0 ocen)

  • 10 min

Te ciasteczka robi się bardzo szybko, z dodatkiem orzechów i bakalii smakują wyśmienicie. Idealne do kawy.

  • 10 min

Składniki:

  • 1/2 szklanki cukru
    1 jajko + 1 zółtko
    150 g masła lub margaryny
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    tabliczka gorzkiej czekolady
    kilka kropel olejku waniliowego
    2 szklanki mąki
    Dodatkowo:
    bakalie;pokruszone orzechy włoskie,laskowe,migdały

Pieguski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tłuszcz roztopić następnie ostudzić, połączyć z cukrem, dodać jajko i zółtko,kilka kropel olejku waniliowego, wymieszać, dodać mąkę i pokruszoną gorzką czekoladę, orzechy, migdały.
  • 2. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładać uformowane kulki z odstępami aby się nie skleiły podczas pieczenia. Piec w temp.170 stopni C przez około 15-20 minut.Pozostawić do wystudzenia.

Porady

Do ciasteczek można dodać samą pokruszoną czekoladę bez orzechów, bakalii. Można zmniejszyć ilość cukru a dodać łyżkę miodu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy