Pieguski

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 25 min

domowe ciastka z czekoladowymi piegami :)

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki cukru pudru
    100 g masła
    1 jajko
    1 łyżka kakao
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    50 g czekoladowych kropelek
    6 łyżek tartych orzechów włoskich

Pieguski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce umieszczamy miękkie masło razem z przesianą mąką i zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy cukier puder, kakao, sodę oraz jajko i ponownie zagniatamy, aż połączą się wszystkie składniki. Na koniec dodajemy orzechy wraz z czekoladowymi kropelkami i również mieszamy. Ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie, wyciągamy ciasto i formujemy z niego kulki, które lekko spłaszczamy i nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (kulki o średnicy ok. 3 cm układamy w pewnej odległości od siebie). Ciastka pieczemy w nagrzanym do 175C piekarniku przez 15 minut. Po upieczeniu pozostawiamy je do ostygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy