Pieguski

5 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W wolnym czasie lubię piec różne smakołyki. Cała rodzina uwielbia te ciasteczka. Są prostei długo nie tracą swoich walorów.

Składniki:

  • Na ok. 50 sztuk

    30 dag mąki
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    20 dag masła
    17 dag cukru
    1 op. cukru waniliowego
    2 jajka
    15 dag posiekanych orzechów włoskich
    10 dag draży czekoladowych
    ewentualnie 15 dag orzechów laskowych
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pieguski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia.
  • 2. Masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodajemy po jednym jajku. Masę mieszamy z mąką, orzechami i drażami
    czekoladowymi.
  • 3. Z ciasta formujemy dwiema łyżeczkami ok. 50 kulek. Układamy na natłuszczonej blasze. Każdą porcję ciastek pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 170 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować