Pieguski

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis na te ciasteczka jest bardzo prosty. Nie wymaga dużo pracy . Ciasteczka wychodzą pyszne i znikają szybko z talerza :)

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1,5 szklanki cukru
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 czekolada mleczna (Wedel)
    2 jajka
    1 cukier waniliowy
    250g margaryny

Pieguski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyrobione ciasto 1. Z mąki, cukru, proszku do pieczenia, jaj , cukru waniliowego, margaryny i czekolady startej na tarce o dużych oczkach lub pokrojonej na małe kawałeczki -zagniatamy ciasto.
  • Wałkowanie ciasta i wycinanie ciastek 2. Dzielimy wyrobione ciasto na kilka części, każdą część wałkujemy na stole posypanym mąką na średnie placki, wycinamy kształty ciastek jakie chcemy. W między czasie włączamy piekarnik i nastawiamy na 180 stopni .
  • upieczone ciasteczka 3. Gdy powycinamy ciastka , układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni i pieczemy 15-17 minut .

Porady

Można dać więcej niż jedną czekoladę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy