Piegusek ze śliwkami - szybki i łatwy!

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Oto mój kolejny ukłon dla sezonu śliwkowego:). Ciasto, które tak zasmakowało domownikom, że poprosili o jego powtórzenie. Pyszne, wilgotne a mak zaskakująco dobrze wpasowuje się w całość.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g margaryny
    5 jajek L
    2 i 1/4 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki mleka
    300g słodkich śliwek

    Lukier:
    1/3 szklanki cukru pudru
    gorąca woda

Piegusek ze śliwkami - szybki i łatwy! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym jajku, oraz mleko, nadal miksujemy. Cały czas miksując dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem.
  • 2. Formę o wymiarach 30x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę, na to układamy śliwki przekrojone na pół i pozbawione pestek (koniecznie skórką do dołu, rozcięciem do góry). Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut, do suchego patyczka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy