Ciasto Piegusek z serkiem, owocami i galaretką

4.5 (195 ocen)

  • 2 godz.

Delikatne ciasto makowe doskonale pasuje do masy z serków i owoców tworząc całość.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Foremka 25x35 cm
    na biszkopt makowy
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru kryształu
    1 szklanka suchego maku
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki gorącej wody
    na masę z serków
    4 serki homogenizowane(każdy po 200 g)
    3/4 szklanki cukru pudru
    1/2 szklanki mleka
    200 g masła
    2 łyżki żelatyny
    na masę jabłkową
    1 kg jabłek
    3 łyżki cukru kryształu
    2 galaretki zielone
    na masę gruszkową
    1 kg gruszek
    3 łyżki cukru
    2 galaretki czerwone
    dodatkowo:
    posypka dekoracyjna do ciast
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Ciasto piegusek z serkiem, owocami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodawać partiami cukier.
    Żółtka wymieszać z olejem i gorącą wodą i wlewać cienkim strumieniem do ubitych białek cały czas miksując.
    Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy jajecznej na końcu dodać mak i ponownie delikatnie wymieszać.
    Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia,wyłożyć ciasto,wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C(termoobieg) i piec przez około 35-40 minut.
    Ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.
  • 2. Masło utrzeć na puszystą masę,małymi porcjami dodawać cukier puder,następnie stopniowo dodawać serek homogenizowany cały czas ucierając.
    Mleko zagotować,wsypać żelatynę i mieszać,aż się rozpuści,przestudzoną wlać do masy z serków i szybko zmiksować.
  • 3. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce zasypać cukrem i uprażyć do miękkości,następnie zdjąć z ognia wsypać galaretki zielone i mieszać do rozpuszczenia się galaretek.Przestudzić.
  • 4. Masę gruszkową przygotować tak samo jak masę jabłkową.
  • 5. Na pierwszą część biszkoptu wyłożyć masę gruszkową następnie 3/4 masy z serków,masę jabłkową przykryć drugą częścią biszkoptu,wierzch ciasta posmarować pozostałą masą z serków.
    Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.
    Przed podaniem udekorować posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować