Ciasto piegusek z serkiem, owocami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodawać partiami cukier.
Żółtka wymieszać z olejem i gorącą wodą i wlewać cienkim strumieniem do ubitych białek cały czas miksując.
Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy jajecznej na końcu dodać mak i ponownie delikatnie wymieszać.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia,wyłożyć ciasto,wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C(termoobieg) i piec przez około 35-40 minut.
Ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.
2.Masło utrzeć na puszystą masę,małymi porcjami dodawać cukier puder,następnie stopniowo dodawać serek homogenizowany cały czas ucierając.
Mleko zagotować,wsypać żelatynę i mieszać,aż się rozpuści,przestudzoną wlać do masy z serków i szybko zmiksować.
3.Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce zasypać cukrem i uprażyć do miękkości,następnie zdjąć z ognia wsypać galaretki zielone i mieszać do rozpuszczenia się galaretek.Przestudzić.
4.Masę gruszkową przygotować tak samo jak masę jabłkową.
5.Na pierwszą część biszkoptu wyłożyć masę gruszkową następnie 3/4 masy z serków,masę jabłkową przykryć drugą częścią biszkoptu,wierzch ciasta posmarować pozostałą masą z serków.
Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.
Przed podaniem udekorować posypką.
Komentarze