REKLAMA

Ciasto Piegusek z serkiem, owocami i galaretką

wyświetlono: 1758 | dodany do książki kucharskiej: 7 | polecenia: 0

Delikatne ciasto makowe doskonale pasuje do masy z serków i owoców tworząc całość.

opublikowany: 01.09.2015
Udostępnij Pinterest
  • 2 godz.

Składniki:

  • Foremka 25x35 cm
    na biszkopt makowy
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru kryształu
    1 szklanka suchego maku
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki gorącej wody
    na masę z serków
    4 serki homogenizowane(każdy po 200 g)
    3/4 szklanki cukru pudru
    1/2 szklanki mleka
    200 g masła
    2 łyżki żelatyny
    na masę jabłkową
    1 kg jabłek
    3 łyżki cukru kryształu
    2 galaretki zielone
    na masę gruszkową
    1 kg gruszek
    3 łyżki cukru
    2 galaretki czerwone
    dodatkowo:
    posypka dekoracyjna do ciast
Ocena:

(średnia 4.5 z 195 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodawać partiami cukier.
    Żółtka wymieszać z olejem i gorącą wodą i wlewać cienkim strumieniem do ubitych białek cały czas miksując.
    Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy jajecznej na końcu dodać mak i ponownie delikatnie wymieszać.
    Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia,wyłożyć ciasto,wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C(termoobieg) i piec przez około 35-40 minut.
    Ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.
  • 2. Masło utrzeć na puszystą masę,małymi porcjami dodawać cukier puder,następnie stopniowo dodawać serek homogenizowany cały czas ucierając.
    Mleko zagotować,wsypać żelatynę i mieszać,aż się rozpuści,przestudzoną wlać do masy z serków i szybko zmiksować.
  • 3. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce zasypać cukrem i uprażyć do miękkości,następnie zdjąć z ognia wsypać galaretki zielone i mieszać do rozpuszczenia się galaretek.Przestudzić.
  • 4. Masę gruszkową przygotować tak samo jak masę jabłkową.
  • 5. Na pierwszą część biszkoptu wyłożyć masę gruszkową następnie 3/4 masy z serków,masę jabłkową przykryć drugą częścią biszkoptu,wierzch ciasta posmarować pozostałą masą z serków.
    Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.
    Przed podaniem udekorować posypką.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: suzana suzana

CIASTO PIEGUSEK Z KOKOSEM I GALARETKĄ KIWI

Ciasto pięknie prezentuje się na talerzu,zachwyca również smakiem.

kategoria: Ciasta Desery pieguski opublikowany: 15.03.2015 | wyświetlono: 802 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE