Ciasto piegusek z powidłami

  • wyświetlono: 224 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszne, świąteczne ciasto na białkach z dodatkiem maku, przekładane powidłami. Samo w sobie nie jest słodkie, dlatego można nie szczędzić mu lukrowej polewy, choć ja wybrałam wersję bez niej.

monika016

Składniki

6 białek
szczypta soli
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki suchego maku
100g masła
1/3 szklanki soku z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto piegusek z powidłami

  • 1. Masło roztapiamy, studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
  • 2. Białka ubijamy na sztywną pianę, nadal ubijając dodajemy cukier puder.
  • 3. Miksując na najwolniejszych obrotach miksera, do piany dodajemy kolejno: mąkę, mak, masło, sok z cytryny.
  • 4. Ciasto przekładamy do formy keksowej, pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 5. Po wystudzeniu ciasto kroimy na pół (wszerz), przekładamy powidłami. składamy. Cukier puder rozpuszczamy w odrobinie wody, gotowym lukrem smarujemy ciasto. Pozostawiamy do zastygnięcia lukru.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylaświętaboże narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

Piegusek z białek

Dodane przez: Konto nieaktywne

Piegusek z białek

Kochasz wypieki z makiem? To zapraszam

Piegusek

Dodane przez: czarrna

Piegusek

Szybkie ciasto, które długo zachowuje...

Piegusek z truskawkami

Dodane przez: afrodyta

Piegusek z truskawkami

Delikatne ciasto z samych białek...

Piegusek z delicjami i galaretką

Dodane przez: 2milutka

Piegusek z delicjami

Mój świąteczny wypiek,robię go...

Ciasto piegusek

Dodane przez: karolcia_m

Piegusek

Szybie, proste i tanie ciasto....

piegusek z białek

Dodane przez: luna19

Piegusek z białek

kiedy zostają jakies białka

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE