Piegusek z białek

  • wyświetlono: 2370 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Kochasz wypieki z makiem? To zapraszam

  • 30min

Składniki

12,5 dag masła + do formy
po szklance: białek (ok. 7 sztuk)
cukru, mąki
suchego maku niemielonego
łyzeczka cukru waniliowego
łyżeczka zapachu migdałowego
łyżeczka proszku do pieczenia
LUKIER: szklanka cukru pudru
sok z 1/2 cytryny oraz skórka otarta z cytryny lub pomarańczy

Sposób przygotowania przepisu:

Piegusek z białek

  • 1. Masło rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy wszystkie składniki, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką formy z kominem. Pieczemy 30 min w 200 *C. Sprawdzamy patyczkiem - jeśli po wyjęciu jest suchy, ciasto wyjmujemy z piekarnika. Lukier: cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny. Dekorujemy babkę lukrem oraz skórką otartą z cytryny lub pomarańczy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemak

Komentarze

Podobne przepisy

sernik z czekoladą, piegusek

Dodane przez: Goszka

Sernik z czekoladą Piegusek

Ten sernik jest bardzo prosty -...

Babka makowa z białek z pomarańczami

Dodane przez: alaaa

Babka makowa z białek

Białka po pączkach wykorzystałam...

Piegusek (smakujmy.pl)

Dodane przez: kasiunia

Piegusek

Mój sposób na wykorzystanie białek,...

Piegusek

Dodane przez: czarrna

Piegusek

Szybkie ciasto, które długo zachowuje...

niebieski deser z białek

Dodane przez: klementynka

niebieski deser z białek

Taki deser to doskonały pomysł...

Babka z białek

Dodane przez: nadia180

Babka z białek

Ciasto z białek to smak mojego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE