Piegusek z białek

4.5 (188 ocen)

  • 30 min

Kochasz wypieki z makiem? To zapraszam

  • 30 min

Składniki:

  • 12,5 dag masła + do formy
    po szklance: białek (ok. 7 sztuk)
    cukru, mąki
    suchego maku niemielonego
    łyzeczka cukru waniliowego
    łyżeczka zapachu migdałowego
    łyżeczka proszku do pieczenia
    LUKIER: szklanka cukru pudru
    sok z 1/2 cytryny oraz skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piegusek z białek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy wszystkie składniki, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką formy z kominem. Pieczemy 30 min w 200 *C. Sprawdzamy patyczkiem - jeśli po wyjęciu jest suchy, ciasto wyjmujemy z piekarnika. Lukier: cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny. Dekorujemy babkę lukrem oraz skórką otartą z cytryny lub pomarańczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować