12,5 dag masła + do formy
po szklance: białek (ok. 7 sztuk)
cukru, mąki
suchego maku niemielonego
łyzeczka cukru waniliowego
łyżeczka zapachu migdałowego
łyżeczka proszku do pieczenia
LUKIER: szklanka cukru pudru
sok z 1/2 cytryny oraz skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
Piegusek z białek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy wszystkie składniki, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką formy z kominem. Pieczemy 30 min w 200 *C. Sprawdzamy patyczkiem - jeśli po wyjęciu jest suchy, ciasto wyjmujemy z piekarnika. Lukier: cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny. Dekorujemy babkę lukrem oraz skórką otartą z cytryny lub pomarańczy.
Komentarze