Piegusek Rafaello

0 (0 ocen)

  • 20 min

po Tłustym Czwartku zostało mi dużo białek, pomyślałam, jak by je tu wykorzystać...

  • 20 min

Składniki:

  • Placki kokosowe: 8 białek, 5 łyżek cukru, 15 dag kokosu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
    Placek makowy: 3 jajka, 10 dag maku suchego, 3 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
    Masa: 3 żółtka, 2 cukry wanilinowe, 0,5 szkl. cukru, 5 łyżek mąki pszennej, pół aromatu rumowego, 2 szkl. mleka, 1 szkl. mleka w proszku, 2 margaryny (40 dag);
    Dodatkowo: 20 dag ptasiego mleczka, 5 dag kokosu, 1 łyżka masła, 1 łyżka cukru, forma 25 x 20.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto kokosowe Desery Rafaello

Piegusek rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na placki kokosowe: ubić białka z dodatkiem cukru, do masy dodać kokos i proszek do pieczenia, upiec z tego 2 placki.
  • 2. Placek makowy: ubić białka z cukrem, dodać żółtka, ucierać. Na koniec dodać mak i proszek do pieczenia. Upiec.
  • 3. Masa: żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać do masy mąkę i odrobine mleka. Pozostałe mleko zagotować z aromatem rumowym, ugotować z tego budyń. Przestudzoną masę utrzeć z margaryną, na konću dodając mleko w proszku.
  • 4. 5 dag kokosu uprażyć na patelni z łyżką masła i cukru. Przestudzić. Każde ptasie mleczko przekroić na połowę (by otyrzymać 2 cienkie prostokąty).
  • 5. Składanie: placek kokosowy - masa - placek makowy - masa - poukladać ptasie mleczko - masa - placek kokosowy - masa - uprażony kokos.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować