Piegusek piegowaty z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Naprawdę dobre ciacho :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 3/4 szklanki cukru
    250 g masła
    4 jajka
    2 i 1/3 szklanki mąki
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    pół tabliczki gorzkiej czekolady
    6 orzechów włoskich
    silikonowa forma do pieczenia o dowolnym kształcie

Piegusek piegowaty z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • piegusek 1. Łyżkę cukru odkładamy. Resztę cukru ucieramy na puszystą masę z masłem. Ciągle ucierając, dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i łyżką łączymy z masą. Czekoladę i orzechy siekamy na drobniutkie kawałki (ja roztarłam orzechy na miał). Dodajemy do ciasta.Białka ubijamy na sztywną pianą i delikatnie łączymy z całością. Wyjdzie z tego gęsta, zwarta masa. Wykładamy ją do formy, wygładzamy.Pieczemy ok. 50 minut w 180*C na środkowej półce (sprawdzamy patyczkiem).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy