CIASTO PIEGUSEK BOŻONARODZENIOWY

  • wyświetlono: 1199 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Ciasto w świątecznych kolorach, polecam bo jest bardzo smaczne:)

Magster

Składniki

Biszkopt makowy:
potrzebujemy 2 takie biszkopty

4 jajka
2/3 szklanki mka pszennej
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki suchego maku
1 łyżeczka octu

Masa ananasowa:
1 puszka ananasów w syropie
2 budynie waniliowe
30 dag masła
3 żółtka
ok. 150 ml wody
3 łyżki cukru


1 galaretka czerwona
1 galaretka zielona

Opcjonalnie:
czekolada i pokrojona galaretka do dekoracji

Forma: 25/35 cm

Sposób przygotowania przepisu:

CIASTO PIEGUSEK BOŻONARODZENIOWY

  • 1. Biszkopt makowy:
    Żółtka oddzielić od bialek. Bialka ubić na sztywno, dodawać po jednej łyce cukru, nadal ubijać. Żółtka rozmieszać z łyżką octu, powoli dodawać do białek na przemian z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać mak i wymieszać. Wylać na formę wyłożoną papierem i wysmarowaną tluszczem (smarujemy tylko boki). Pieczenie ok 25 minut w temp. 170 stopni do suchego patyczka. Biszkopty przed przełożeniem możemy napączować woda z dodatkiem soku z cytryny i 1-2 łyzkami alkoholu.
  • 2. Galaretkę zielona rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki przegotowanej wody, odstawić do lekkiego steżenia. Gdy galaretka będzie dobrze ale nie całkowicie zastygnięta wyłożyć na pierwszy biszkopt i wstawić do lodówki.
  • 3. Masa ananasowa: ananasy odsączyć z syropu, syrop uzupelnić woda tak aby uzyskać 1 szklanke i zagotować wraz z cukrem. Żółtka rozmieszać z budyniem w 150 ml wody, wylać na gotujacy się syrop i ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia przykrywając folią aluminiową aby nie zrobil sie kożuch.Masło utrzeć na puch dodawać po 1 łyżce budyniu, na koniec dodać dobrze odsączone i pokrojone na mniejsze części ananasy. Można również dodać odrobinę alkoholu dla zaostrzenia smaku.
  • 4. 1/2 masy wyłożyć na galaretkę zielona, przyłożyć drugim biszkoptem na który wyłożyć galartke czerwona postepujac podobnie jak z galaretka zieloną.Na galaretke czerwona wyłożyć druga część masy. Na wierzchu można zrobić esy floresy z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady.

Porady

Mak można dzień wcze śniej sparzyć i osuszyć na ścierecce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakiCiasto z galaretkąboże narodzenieciasta świąteczne

Komentarze

Podobne przepisy

image-16rkgs9

Dodane przez: Alex M

Ciasto piegus z rabarbarem

Smaczne i wilgotne ciasto z dodatkiem...

Piegusek

Dodane przez: peggi

Piegusek

Pyszne ciasto za którym maluchy...

piegusek

Dodane przez: marta625

Piegusek, czyli ciasto makowe

Proste w wykonaniu ciasto, zawsze...

Fińskie ciasto bożonarodzeniowe

Dodane przez: anita176

Fińskie ciasto bożonarodzeniowe z jabłkami

Wilgotne, aromatyczne i doskonale...

Szybki czekoladowy piegus

Dodane przez: ewoola

Ciasto piegus czekoladowy

Białe piegi to efekt kawałków białej...

Piegusek

Dodane przez: Megg

Piegusek

Przepyszne ciasto łączące ze sobą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE