CIASTO PIEGUSEK BOŻONARODZENIOWY

4.5 (157 ocen)

Ciasto w świątecznych kolorach, polecam bo jest bardzo smaczne:)

Składniki:

  • Biszkopt makowy:
    potrzebujemy 2 takie biszkopty

    4 jajka
    2/3 szklanki mka pszennej
    2/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki suchego maku
    1 łyżeczka octu

    Masa ananasowa:
    1 puszka ananasów w syropie
    2 budynie waniliowe
    30 dag masła
    3 żółtka
    ok. 150 ml wody
    3 łyżki cukru


    1 galaretka czerwona
    1 galaretka zielona

    Opcjonalnie:
    czekolada i pokrojona galaretka do dekoracji

    Forma: 25/35 cm

Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z galaretka

Ciasto piegusek bożonarodzeniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt makowy:
    Żółtka oddzielić od bialek. Bialka ubić na sztywno, dodawać po jednej łyce cukru, nadal ubijać. Żółtka rozmieszać z łyżką octu, powoli dodawać do białek na przemian z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać mak i wymieszać. Wylać na formę wyłożoną papierem i wysmarowaną tluszczem (smarujemy tylko boki). Pieczenie ok 25 minut w temp. 170 stopni do suchego patyczka. Biszkopty przed przełożeniem możemy napączować woda z dodatkiem soku z cytryny i 1-2 łyzkami alkoholu.
  • 2. Galaretkę zielona rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki przegotowanej wody, odstawić do lekkiego steżenia. Gdy galaretka będzie dobrze ale nie całkowicie zastygnięta wyłożyć na pierwszy biszkopt i wstawić do lodówki.
  • 3. Masa ananasowa: ananasy odsączyć z syropu, syrop uzupelnić woda tak aby uzyskać 1 szklanke i zagotować wraz z cukrem. Żółtka rozmieszać z budyniem w 150 ml wody, wylać na gotujacy się syrop i ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia przykrywając folią aluminiową aby nie zrobil sie kożuch.Masło utrzeć na puch dodawać po 1 łyżce budyniu, na koniec dodać dobrze odsączone i pokrojone na mniejsze części ananasy. Można również dodać odrobinę alkoholu dla zaostrzenia smaku.
  • 4. 1/2 masy wyłożyć na galaretkę zielona, przyłożyć drugim biszkoptem na który wyłożyć galartke czerwona postepujac podobnie jak z galaretka zieloną.Na galaretke czerwona wyłożyć druga część masy. Na wierzchu można zrobić esy floresy z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady.

Porady

Mak można dzień wcze śniej sparzyć i osuszyć na ścierecce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować