Ciasto piegusek bożonarodzeniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt makowy:
Żółtka oddzielić od bialek. Bialka ubić na sztywno, dodawać po jednej łyce cukru, nadal ubijać. Żółtka rozmieszać z łyżką octu, powoli dodawać do białek na przemian z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać mak i wymieszać. Wylać na formę wyłożoną papierem i wysmarowaną tluszczem (smarujemy tylko boki). Pieczenie ok 25 minut w temp. 170 stopni do suchego patyczka. Biszkopty przed przełożeniem możemy napączować woda z dodatkiem soku z cytryny i 1-2 łyzkami alkoholu.
2.Galaretkę zielona rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki przegotowanej wody, odstawić do lekkiego steżenia. Gdy galaretka będzie dobrze ale nie całkowicie zastygnięta wyłożyć na pierwszy biszkopt i wstawić do lodówki.
3.Masa ananasowa: ananasy odsączyć z syropu, syrop uzupelnić woda tak aby uzyskać 1 szklanke i zagotować wraz z cukrem. Żółtka rozmieszać z budyniem w 150 ml wody, wylać na gotujacy się syrop i ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia przykrywając folią aluminiową aby nie zrobil sie kożuch.Masło utrzeć na puch dodawać po 1 łyżce budyniu, na koniec dodać dobrze odsączone i pokrojone na mniejsze części ananasy. Można również dodać odrobinę alkoholu dla zaostrzenia smaku.
4.1/2 masy wyłożyć na galaretkę zielona, przyłożyć drugim biszkoptem na który wyłożyć galartke czerwona postepujac podobnie jak z galaretka zieloną.Na galaretke czerwona wyłożyć druga część masy. Na wierzchu można zrobić esy floresy z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady.
Porady
Mak można dzień wcze śniej sparzyć i osuszyć na ścierecce.
Komentarze