Piegusek, czyli ciasto makowe

0 (0 ocen)

Proste w wykonaniu ciasto, zawsze wychodzi. Robię je, kiedy zostaną mi same białka z jajek.

Składniki:

  • - 125 g dobrej margaryny lub masła
    - 1 szklanka mąki pszennej
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka maku niemielonego
    - 1 szklanka białek (u mnie 8 sztuk w rozmiarze M)
    - 1 łyżeczka cukru waniliowego
    - 1 łyżeczka ulubionego aromatu do ciasta (u mnie rumowy)
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    polewa:
    - pół kostki gorzkiej czekolady
    - 2 łyżeczki masła
    Ewentualnie kupna polewa do rozpuszczenia w kąpieli wodnej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pieguski

Piegusek, czyli ciasto makowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę lub masło rozpuścić w rondelku i ostudzić.
    W misce wymieszać suche składniki ciasta - mąkę, mak, cukier waniliowy, proszek do pieczenia.
    W innej misce ubić sztywną pianę z białek. Dalej ubijając dodawać po trochu cukier.
    Do ubitych z cukrem białek dodać wymieszane wcześniej suche składniki, rozpuszczony tłuszcz i aromat. Delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach.
    Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie okrągła o średnicy 24 cm). Piec w temperaturze 200 stopni przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).
  • 2. Polewa:
    Czekoladę i masło rozpuścić w miseczce ustawionej na rondelku z gotującą się wodą. Polać ciasto polewą.
    Ewentualnie - przygotować polewę kupną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować