Ciasto Piegusek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciasto to jest uniwersalne .Zawsze się udaje i dlatego do tego przepisu często powracam:)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 40 dag mąki
    20 dag masła
    1i1/2 szkl.cukru
    4 jajka
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szkl.maku
    1 szkl.mleka
    dodatkowo lukier lub cukier puder na wierzch placka

Ciasto piegusek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak wypłukać,odcedzić i osuszyć.Mleko zagotować z masłem,wystudzić.Żółtka utrzeć z cukrem,powoli dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Wlać wystudzone mleko z masłem.,dodać mak.Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą.Ciasto wylać do przygotowanej wcześniej formy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok.45 min.

Porady

Do masy można dać kilka kropli ulubionego aromatu do ciast.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy