Ciasto to jest uniwersalne .Zawsze się udaje i dlatego do tego przepisu często powracam:)
1 godz. 20 min
Składniki:
40 dag mąki
20 dag masła
1i1/2 szkl.cukru
4 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl.maku
1 szkl.mleka
dodatkowo lukier lub cukier puder na wierzch placka
Ciasto piegusek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak wypłukać,odcedzić i osuszyć.Mleko zagotować z masłem,wystudzić.Żółtka utrzeć z cukrem,powoli dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Wlać wystudzone mleko z masłem.,dodać mak.Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą.Ciasto wylać do przygotowanej wcześniej formy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok.45 min.
Porady
Do masy można dać kilka kropli ulubionego aromatu do ciast.
Komentarze