Ciasto Piegusek

  • wyświetlono: 636 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ciasto to jest uniwersalne .Zawsze się udaje i dlatego do tego przepisu często powracam:)

Agnieszka  Rec
  • 80min

Składniki

40 dag mąki
20 dag masła
1i1/2 szkl.cukru
4 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl.maku
1 szkl.mleka
dodatkowo lukier lub cukier puder na wierzch placka

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Piegusek

  • 1. Mak wypłukać,odcedzić i osuszyć.Mleko zagotować z masłem,wystudzić.Żółtka utrzeć z cukrem,powoli dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Wlać wystudzone mleko z masłem.,dodać mak.Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą.Ciasto wylać do przygotowanej wcześniej formy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok.45 min.

Porady

Do masy można dać kilka kropli ulubionego aromatu do ciast.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciemakpiegus

Komentarze

Podobne przepisy

Szybki czekoladowy piegus

Dodane przez: ewoola

Ciasto piegus czekoladowy

Białe piegi to efekt kawałków białej...

Piegusek

Dodane przez: peggi

Piegusek

Pyszne ciasto za którym maluchy...

image-0vviq9h

Dodane przez: beniawojt

Ciasto Piegusek z serkiem, owocami i galaretką

Delikatne ciasto makowe doskonale...

Piegusek

Dodane przez: Megg

Piegusek

Przepyszne ciasto łączące ze sobą...

Dodane przez: male_kulinaria

Piegusek

Puszyste i szybkie ciasto nacodzień...

ciasto piegus

Dodane przez: justi2401

"Piegus"- ciasto z makiem, rodzynkami i kruszonką

Bardzo smaczne, a zarazem proste...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE