Piegusek

0 (0 ocen)

Mój sposób na wykorzystanie białek, które często nam pozostają. A że wyjść jest niewiele – bo głownie to bezy, ja wybrałam pieguska :) Ciasto jest bardzo proste i dość znane.

Składniki:

  • 200 g mąki
    250 g rozpuszczonego masła
    200g cukru pudru
    1 szklanka białek
    200 g maku
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka otarta z cytryny
    8 g cukru waniliowego
    dodatkowo:
    cukier puder do posypania


Piegusek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem, następnie dodajemy mak oraz rozpuszczone masło, mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę i delikatnie łączymy z masą makową, pod koniec dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz cukier waniliowy. Ciasto przekładamy do keksówki o wym. 25×12 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy ok godz, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy na 15 min w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy