Piegusek

  • wyświetlono: 826 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Mój sposób na wykorzystanie białek, które często nam pozostają. A że wyjść jest niewiele – bo głownie to bezy, ja wybrałam pieguska :) Ciasto jest bardzo proste i dość znane.

kasiunia

Składniki

200 g mąki
250 g rozpuszczonego masła
200g cukru pudru
1 szklanka białek
200 g maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z cytryny
8 g cukru waniliowego
dodatkowo:
cukier puder do posypania


Sposób przygotowania przepisu:

Piegusek

  • 1. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem, następnie dodajemy mak oraz rozpuszczone masło, mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę i delikatnie łączymy z masą makową, pod koniec dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz cukier waniliowy. Ciasto przekładamy do keksówki o wym. 25×12 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy ok godz, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy na 15 min w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Truskawkowy piegusek

Dodane przez: benka

Truskawkowy piegusek

Ciasto mojego autorstwa, biszkopt...

Śliwkowy piegusek

Dodane przez: Jaga85

Śliwkowy piegusek

Ciasta z owocami-równa się pyszne...

sernik piegusek

Dodane przez: iziona

Sernik piegusek

Dobry sernik musi być puszysty...

Piegus (babka makowa)

Dodane przez: Kloruś

Piegus (babka makowa)

Piegus (zwany także babka makową)...

Piegusek Rafaello

Dodane przez: FajnaKobitka

Piegusek Rafaello

po Tłustym Czwartku zostało mi...

Babka Piegusek

Dodane przez: Konto nieaktywne

Babka Piegusek

polecam prosta babke z ziarenkami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE