Mój sposób na wykorzystanie białek, które często nam pozostają. A że wyjść jest niewiele – bo głownie to bezy, ja wybrałam pieguska :) Ciasto jest bardzo proste i dość znane.
Składniki:
200 g mąki
250 g rozpuszczonego masła
200g cukru pudru
1 szklanka białek
200 g maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z cytryny
8 g cukru waniliowego
dodatkowo:
cukier puder do posypania
1.Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem, następnie dodajemy mak oraz rozpuszczone masło, mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę i delikatnie łączymy z masą makową, pod koniec dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz cukier waniliowy. Ciasto przekładamy do keksówki o wym. 25×12 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy ok godz, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy na 15 min w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze