Piegusek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Szybkie ciasto, które długo zachowuje świeżość. Przepis z maminego zeszytu.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 5 jaj
    1 szklanka maku
    1 szklanka mąki
    3/4 szklanki cukru
    1 kostka margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka kakao
    5 dkg orzechów włoskich

Piegusek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę i pół szklanki cukru rozpuścić i dodać mak, podgrzewać jeszcze około 10 minut. Lekko przestudzić.
  • 2. Białka ubić na sztywno z resztą cukru, zmiksować z jajkami i wymieszać z mąką, proszkiem, orzechami i margaryną z makiem. Przelać do blaszki 20x35cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy