Piegusek

  • wyświetlono: 518 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Szybkie ciasto, które długo zachowuje świeżość. Przepis z maminego zeszytu.

_DSC9601
  • 75min

Składniki

5 jaj
1 szklanka maku
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
5 dkg orzechów włoskich

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Piegusek

  • 1. Margarynę i pół szklanki cukru rozpuścić i dodać mak, podgrzewać jeszcze około 10 minut. Lekko przestudzić.
  • 2. Białka ubić na sztywno z resztą cukru, zmiksować z jajkami i wymieszać z mąką, proszkiem, orzechami i margaryną z makiem. Przelać do blaszki 20x35cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciemama_mnie_nauczylana deserna słodkociasto makowedo kawyciasto z makiempiegusek
 

Komentarze

Podobne przepisy

Truskawkowy piegusek

Dodane przez: benka

Truskawkowy piegusek

Ciasto mojego autorstwa, biszkopt...

Śliwkowy piegusek

Dodane przez: Jaga85

Śliwkowy piegusek

Ciasta z owocami-równa się pyszne...

sernik piegusek

Dodane przez: iziona

Sernik piegusek

Dobry sernik musi być puszysty...

Piegus (babka makowa)

Dodane przez: Kloruś

Piegus (babka makowa)

Piegus (zwany także babka makową)...

Piegusek Rafaello

Dodane przez: FajnaKobitka

Piegusek Rafaello

po Tłustym Czwartku zostało mi...

Babka Piegusek

Dodane przez: misia13

Babka Piegusek

polecam prosta babke z ziarenkami...