Piegusek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

To ciasto mama robiła na każde moje urodziny. Do dzisiaj.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 3/4 szkl. maku
    1,5 szkl. cukru
    3 szkl. mąki
    kostka margaryny
    9 jajek (same białka)
    4 płaskie łyżeczki proszku do piecz.
    POLEWA:
    1/3 szkl. mleka
    1 łyżka masła
    3-4 łyżki kakao
    2-3 łyżki cukru

Piegusek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mak namaczamy w zimnej wodzie na ok. 10 minut, margarynę roztapiamy.
    2. Mak odcedzamy, dodajemy cukier i roztopioną margarynę. Mieszamy.
    3. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
    4. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do masy, dobrze łączymy.
    5. Wylewamy ciasto do formy. Pieczemy w 160 st. C ok. 50-60 minut, do suchego patyczka.
    POLEWA: Najpierw wlewamy mleko, dodajemy cukier. Chwilę gotujemy, aby się rozpuścił. Dodajemy masło i znowu, gdy to się rozpuści dodajemy kakao

Porady

Przy roztapianiu margaryny należy uważać, by jej nie zagotować!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy