PIEGUSEK

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Ciasto to upiekłam w/g receptury mojej babci. Jest pyszne i szybkie w przygotowaniu. Polecam dla wszystkich łasuchów.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Składniki :

    50 dag mąki

    1 szklanka cukru

    1 i 1/2 szklanki mleka

    15 dag margaryny

    3 jajka

    1 mały proszek do pieczenia

    1/2 szklanki maku

    kilka kropli aromatu rumowego

Piegusek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • PIEGUSEK 1. Margarynę, cukier i żółtka utrzeć. Ucierając dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Następnie wsypać mak i dokładnie wymieszać. Dodać aromat. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie (najlepiej drewnianą lub plastykową łyżką) połączyć z ciastem. Ciasto wylać do foremki na babkę wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. - 200 st. około 50 minut na złoty kolor. Możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy