Ciasto piegus z rabarbarem

0 (0 ocen)

Smaczne i wilgotne ciasto z dodatkiem maku i rabarbaru, koniecznie do wypróbowania w sezonie

Składniki:

  • 175g masła
    150g cukru
    4 jajka
    150ml mleka
    50g maku
    350g mąki pszennej typ 450
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    300g rabarbaru

Ciasto piegus z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem.

    Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.

    Dodawać po jednym jajku, dokładnie po każdym miksując.

    następnie dodać połowę mleka i połowę suchych składników, zmiksować, dodać resztę i ponownie dokładnie zmiksować.

    Przelać do tortownicy o średnicy 23cm (wyścielonej papierem), wyrównać.

    Umyty rabarbar pokroić w kawałki, posypać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45-50 minut.

    Ciasto można oprószyć cukrem pudrem

Komentarze

Podobne przepisy