Piegus z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtka i resztę składników, pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu kroimy na 2 blaty
2.Krem:
Jajka utrzeć z cukrem, dodać mleko, następnie orzechy, wymieszać, gotować na małym ogniu, aż masa się zagotuje. Wystudzić. Utrzeć masło dodając po trochu masę orzechową, a na końcu alkohol
3.Galaretka:Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku, wlewamy do naczynia aby wysokość galaretki wynosiła ok. 1 cm. Gdy całkiem stężeje kroimy nożem w kostkę.
4.Blaty ciasta można lekko nasączyć. Pierwszy blat ciasta smarujemy kremem, posypujemy kostkami galaretki, przykrywamy drugim blatem, polewamy polewą.
Ciasto należy mocno schłodzić.
Komentarze