PIEGUS Z GALARETKĄ

4.5 (156 ocen)

makowe ciasto przekładane kremem orzechowym i galaretką

Składniki:

  • Biszkopt: forma 24x38 cm
    5 jajek,
    1 szkl. mąki,
    1 szkl. cukru,
    1 szkl. maku,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem orzechowy:
    2 jajka, ¾ szkl. cukru, ¾ szkl. mleka, 15 dag orzechów włoskich, 200 g masła, 1 kieliszek wódki
    Dodatkowo:
    Galaretka o smaku owoce leśne, polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki Ciasto

Piegus z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtka i resztę składników, pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu kroimy na 2 blaty
  • 2. Krem:
    Jajka utrzeć z cukrem, dodać mleko, następnie orzechy, wymieszać, gotować na małym ogniu, aż masa się zagotuje. Wystudzić. Utrzeć masło dodając po trochu masę orzechową, a na końcu alkohol
  • 3. Galaretka:Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku, wlewamy do naczynia aby wysokość galaretki wynosiła ok. 1 cm. Gdy całkiem stężeje kroimy nożem w kostkę.
  • 4. Blaty ciasta można lekko nasączyć. Pierwszy blat ciasta smarujemy kremem, posypujemy kostkami galaretki, przykrywamy drugim blatem, polewamy polewą.
    Ciasto należy mocno schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Mak Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować