Piegus pod kołderką

  • wyświetlono: 395 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Telefon. W słuchawce słychać tylko "wstawiaj wodę na herbatę, niedługo będziemy".Ok. No, ale co zrobić gdy nie ma nic do tej herbaty/kawy?Upiec szybki placek.Chociażby taki piegusek :)

kamila19851

Składniki

ciasto:
300g mąki kukurydzianej
150g oleju rzepakowego
1 szklanka cukru trzcinowego
4 jajka
1/2 łyżeczki sody
1 szklanka maku
1,5 szklanki mleka

wierzch:
250g mascarpone
250g śmietany kremówki 30%
łyżka cukru pudru trzcinowego

Sposób przygotowania przepisu:

Piegus pod kołderką

  • 1. Mak zalać wrzątkiem. Odcedzić i osuszyć.
    Żółtka utrzeć z cukrem trzcinowym. Stopniowo dodawać mąkę kukurydzianą wymieszaną z sodą. Wlać mleko oraz olej. Zmiksować.
    Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać dodając stopniowo mak.
  • 2. Gdy wszystkie składniki się połączą, ciasto wylać na blachę (wysmarowaną tłuszczem bądź wyłożoną papierem do pieczenia). Piec w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 40-45 minut.
    Po upieczeniu ostudzić.
  • 3. Śmietanę ubić na dość sztywną masę. Dodać mascarpone i cukier puder. Dalej ubijać, aż wszystko dokładnie się połączy. Gotową "kołderką" przykryć wystudzone ciasto.

Porady

Uwaga: ciasto przechowywać w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zycieCiastomakpiegus

Komentarze

Podobne przepisy

Kokosowy piegus

Dodane przez: Świat Wypieków

Ciasto Kokosowy Piegus

Makowy biszkopt - bardzo mięciutki...

sernik piegusek

Dodane przez: klementynka

sernik piegusek na murzynku

Miało być "byle jakie" ciasto żeby...

image-0omhtye

Dodane przez: JUDYTA22

CIASTO PIEGUSEK

łatwy i szybki w przygotowaniu

Dodane przez: Agnieszka Rec

Ciasto Piegusek

Ciasto to jest uniwersalne .Zawsze...

Piegusek

Dodane przez: anaid123

Ciasto Piegusek

Pyszne ciasto idealne na każdą...

image-125m0hh

Dodane przez: viki2903

Ciasto Piegus

Trochę zapomniane ciasto ,które...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE