Niebanalna potrawa w wersji wege. Danie zdrowe i pożywne. Aromatyczne, korzenne aromaty, połączone z mieszanką świeżych, pachnących ziół. Prawdziwa uczta nie tylko dla jarosza.
1 godz. 20 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
Omlet:
6 świeżych jajek
200 g żółtego sera
150 g obranej, gotowanej marchewki
3 łyżeczki suchego maku niebieskiego
4 łyżeczki mąki pszennej
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Gulasz:
500 g oczyszczonych pieczarek
300 g miąższu czerwonej papryki
150 g obranej białej cebuli
140 g cukinii
110 g selera naciowego
3 obrane ząbki czosnku
1 kopiasta łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
1 łyżka posiekanej świeżej mięty
2 łyżki masła
ok. 1 szklanka bulionu warzywnego
3 łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżeczka całych nasion kminu rzymskiego (kuminu)
1 łyżeczka całych ziaren białej gorczycy
1 łyżeczka całych owoców kolendry
1 łyżeczka mielonej kurkumy
½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta pieprzu cayenne
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Piegowaty serowo - marchewkowy omlet z gulaszem pieczarkowo – warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec omlet - jajka ubić z solą oraz pieprzem. Dołożyć starte na grubych oczkach tarki jarzynowej ser i marchewkę, wsypać mak i mąkę. Całość wymieszać, po czym masę przełożyć do formy (39 x 29) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 25 min w temp. 180°C. Wystudzony omlet pokroić na małe kawałki – aby formą przypominał makaron na łazanki.
2.Przygotować gulasz – kumin, gorczycę oraz owoce kolendry uprażyć w suchym rondelku, a następnie utrzeć w moździerzu.
W szerokim rondlu rozpuścić masło, dodać posiekane cebulę, seler i czosnek, wsypać uprażone przyprawy, kurkumę, nasiona kozieradki, gałkę muszkatołową, cynamon i pieprz cayenne. Składniki smażyć 5 min, mieszając. Następnie dodać pokrojone w kostkę miąższ papryki i cukinię i smażyć jeszcze 5 – 7 min.
3.Dołożyć drobno pokrojone pieczarki i jeszcze chwilę podgrzewać. Zawartość rondla zalać bulionem, dołożyć ketchup i wymieszać. Po doprowadzeniu do wrzenia gotować 20 – 25 min, co jakiś czas mieszając.
4.Na końcu do gulaszu dodać posiekane świeże zioła oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Gulasz podawać z porcją pokrojonego omletu.
Komentarze