Piegowaty serowo - marchewkowy omlet z gulaszem pieczarkowo – warzywnym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Niebanalna potrawa w wersji wege. Danie zdrowe i pożywne. Aromatyczne, korzenne aromaty, połączone z mieszanką świeżych, pachnących ziół. Prawdziwa uczta nie tylko dla jarosza.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Omlet:
    6 świeżych jajek
    200 g żółtego sera
    150 g obranej, gotowanej marchewki
    3 łyżeczki suchego maku niebieskiego
    4 łyżeczki mąki pszennej
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

    Gulasz:
    500 g oczyszczonych pieczarek
    300 g miąższu czerwonej papryki
    150 g obranej białej cebuli
    140 g cukinii
    110 g selera naciowego
    3 obrane ząbki czosnku
    1 kopiasta łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
    1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
    1 łyżka posiekanej świeżej mięty
    2 łyżki masła
    ok. 1 szklanka bulionu warzywnego
    3 łyżki ketchupu pikantnego
    1 łyżeczka całych nasion kminu rzymskiego (kuminu)
    1 łyżeczka całych ziaren białej gorczycy
    1 łyżeczka całych owoców kolendry
    1 łyżeczka mielonej kurkumy
    ½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
    ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    ½ łyżeczki mielonego cynamonu
    szczypta pieprzu cayenne
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Omlet Łazanki Gulasz

Piegowaty serowo - marchewkowy omlet z gulaszem pieczarkowo – warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piegowaty serowo - marchewkowy omlet z gulaszem pieczarkowo – warzywnym 1. Upiec omlet - jajka ubić z solą oraz pieprzem. Dołożyć starte na grubych oczkach tarki jarzynowej ser i marchewkę, wsypać mak i mąkę. Całość wymieszać, po czym masę przełożyć do formy (39 x 29) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 25 min w temp. 180°C. Wystudzony omlet pokroić na małe kawałki – aby formą przypominał makaron na łazanki.
  • Piegowaty serowo - marchewkowy omlet z gulaszem pieczarkowo – warzywnym 2. Przygotować gulasz – kumin, gorczycę oraz owoce kolendry uprażyć w suchym rondelku, a następnie utrzeć w moździerzu.
    W szerokim rondlu rozpuścić masło, dodać posiekane cebulę, seler i czosnek, wsypać uprażone przyprawy, kurkumę, nasiona kozieradki, gałkę muszkatołową, cynamon i pieprz cayenne. Składniki smażyć 5 min, mieszając. Następnie dodać pokrojone w kostkę miąższ papryki i cukinię i smażyć jeszcze 5 – 7 min.
  • Piegowaty serowo - marchewkowy omlet z gulaszem pieczarkowo – warzywnym 3. Dołożyć drobno pokrojone pieczarki i jeszcze chwilę podgrzewać. Zawartość rondla zalać bulionem, dołożyć ketchup i wymieszać. Po doprowadzeniu do wrzenia gotować 20 – 25 min, co jakiś czas mieszając.
  • Piegowaty serowo - marchewkowy omlet z gulaszem pieczarkowo – warzywnym 4. Na końcu do gulaszu dodać posiekane świeże zioła oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Gulasz podawać z porcją pokrojonego omletu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować