Pyszne, łatwe, a przede wszystkim bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jagodami. Pasują tu każde owoce sezonowe, np.maliny, truskawki lub porzeczki.
Składniki:
5 jajek
250g margaryny
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 dag jagód lub borówek amerykańskich
polewa: 1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
Piegowaty keks z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku na gładką, puszystą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać.
2.Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.( o dł.40 cm). Do masy powtykać część jagód (resztę zostawić do dekoracji). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st przez 40-50 minut. Ostudzić.
3.Polewa: cukier puder zmiksować z sokiem z cytryny i 2-3 łyżkami gorącej wody. Polać ostudzone ciasto i dowolnie udekorować. Smacznego!
Komentarze