Piegowaty keks z jagodami

4.5 (166 ocen)

Pyszne, łatwe, a przede wszystkim bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jagodami. Pasują tu każde owoce sezonowe, np.maliny, truskawki lub porzeczki.

Składniki:

  • 5 jajek
    250g margaryny
    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    30 dag jagód lub borówek amerykańskich

    polewa: 1 szklanka cukru pudru
    2-3 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Piegowaty keks z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku na gładką, puszystą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  • przed pieczeniem 2. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.( o dł.40 cm). Do masy powtykać część jagód (resztę zostawić do dekoracji). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st przez 40-50 minut. Ostudzić.
  • gotowe 3. Polewa: cukier puder zmiksować z sokiem z cytryny i 2-3 łyżkami gorącej wody. Polać ostudzone ciasto i dowolnie udekorować. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie
piegowaty białkowiec

To może cię zainteresować