Piegowate udka w słodko pikantnej marynacie

4.5 (161 ocen)

Nie spodziewałam się że wyjdą tak pyszne, miękkie, soczyste, dobrze przyprawione.Przeciwnicy Maggi mogą z niej zrezygnować, a wielbiciele ostrej kuchni mogą dodać do marynaty szczyptę chili.

Składniki:

  • 5 udek z kurczaka

    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka papryki ostrej
    0,5 łyżeczki pieprzu
    0,5 łyżeczki soli
    1 łyżka miodu
    3 łyżki MAGGI
    3 łyżki oleju
    2 duże ząbki czosnku

    1 łyżka maku
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piegowate udka w słodko pikantnej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piegowate udka 1. Udka umyć, natrzeć szczyptą soli i pieprzu. W naczyniu żaroodpornym wymieszać olej z maggi, przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. W marynacie obtoczyć mięso, naczynie przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki ( a najlepiej na całą noc ). Udka piec w 190' przez ok. 50 minut, w trakcie pieczenia obrócić je ok. 3 razy, a na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę i posypać udka makiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować