Piegowate szaszłyki z mięsem mielonym, kalafiorem i marynowaną dynią

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kalafior otulony mięsem mielonym to idealna propozycja na obiad.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 dag mięsa mielonego
    sól
    pieprz
    1 ząbek czosnku
    1 jajko

    ok 250 g różyczek kalafiora (1/2szt)
    sezam
    czarnuszka
    dynia marynowana
    świeża żurawina
    olej do smażenia

Piegowate szaszłyki z mięsem mielonym, kalafiorem i marynowaną dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyrabiamy mięso mielone z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
  • 2. Kalafiora gotujemy w lekko osolonej wodzie na półmiękko. Studzimy.
  • 3. Obklejamy różyczki kalafiora mięsem mielonym, obtaczamy w ziarnach sezamu. Smażymy z każdej strony na złoto.
  • 4. Przekrawamy kotleciki na pół, nabijamy na wykałaczki na przemian z marynowaną dynią i świeżą żurawiną. Oprószamy czarnuszką. Smacznego!

Porady

Danie można podać samodzielnie lub z dodatkiem ulubionego ryżu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy