Nietuzinkowa sałatka makaronowa – z dodatkiem warzyw, jabłka, gotowanych jaj, świeżych ziół i maku. Sałatka w wersji wegetariańskiej, nieco pikantna w smaku. Polecam!
50 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
100 g suchego makaronu nitki
3 jajka ugotowane na twardo
2 nieduże sałaty rzymskie (łącznie 250 g)
300 g obranej, ugotowanej marchewki (może być marchewka z rosołu)
1 duże jabłko (200 g)
1 duży ogórek gruntowy (170 g)
1 większy pomidor (150 g)
2 łyżki posiekanej mięty
2 łyżki posiekanej bazylii
3 łyżki majonezu
2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżeczki suchego maku niebieskiego
sól do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
Piegowata sałatka makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć i wystudzić.
Sałatę poszarpać na małe kawałki, marchewkę pokroić w kostkę, pomidora i pozbawione gniazd nasiennych jabłko na małe cząstki, ogórka natomiast w ćwierćplastry – składniki przełożyć do miski. Dołożyć musztardę, wlać sok z cytryny i wymieszać.
2.Następnie dodać makaron, obrane ze skorupek i pokrojone w kostkę jajka, posiekane zioła oraz wsypać mak. Dołożyć majonez i wsypać przyprawy do smaku. Całość dokładnie wymieszać.
Komentarze