Piegowata sałatka makaronowa

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Nietuzinkowa sałatka makaronowa – z dodatkiem warzyw, jabłka, gotowanych jaj, świeżych ziół i maku. Sałatka w wersji wegetariańskiej, nieco pikantna w smaku. Polecam!

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g suchego makaronu nitki
    3 jajka ugotowane na twardo
    2 nieduże sałaty rzymskie (łącznie 250 g)
    300 g obranej, ugotowanej marchewki (może być marchewka z rosołu)
    1 duże jabłko (200 g)
    1 duży ogórek gruntowy (170 g)
    1 większy pomidor (150 g)
    2 łyżki posiekanej mięty
    2 łyżki posiekanej bazylii
    3 łyżki majonezu
    2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
    1 łyżka soku z cytryny
    3 łyżeczki suchego maku niebieskiego
    sól do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Piegowata sałatka makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piegowata sałatka makaronowa 1. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć i wystudzić.
    Sałatę poszarpać na małe kawałki, marchewkę pokroić w kostkę, pomidora i pozbawione gniazd nasiennych jabłko na małe cząstki, ogórka natomiast w ćwierćplastry – składniki przełożyć do miski. Dołożyć musztardę, wlać sok z cytryny i wymieszać.
  • Piegowata sałatka makaronowa 2. Następnie dodać makaron, obrane ze skorupek i pokrojone w kostkę jajka, posiekane zioła oraz wsypać mak. Dołożyć majonez i wsypać przyprawy do smaku. Całość dokładnie wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować