Ciasto piegowata kostka

0 (0 ocen)

Dlaczego taka nazwa ? A dlatego, że w biszkopcie są mini piegi a te piegi to nasiona chia. Polecam ciacho bo jest pyszne.

Składniki:

  • Biszkopt :
    6 jajek
    4 łyżki mąki pszennej typ 500
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki nasion chia
    1/2 szk cukru
    2 łyżki domowego cukru waniliowego

    Masa :
    750 ml mleka
    2 budynie waniliowe
    5 łyżek cukru
    100 g mlecznej czekolady
    200 g miękkiego masła

    Polewa :
    1 szk cukru pudru
    5 łyżek słodkiej 18 % śmietanki
    30 g mlecznej czekolady

    Dodatkowo :
    1 słoiczek konfitury z wiśni
    woda z sokiem z cytryny do nasączenia biszkoptu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto piegowata kostka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno, w trakcie ubijania dodawać porcjami oba cukry.
    Gdy piana jest ubita dodawać po jednym żółtku i dokładnie ubić.
    Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać chia i wymieszać.
    Porcjami dodawać suche składniki do masy jajecznej i delikatnie mieszać.
    Blaszkę o wymiarach 29 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto.
    Biszkopt piec 40 minut w temperaturze 150 stopni.
    Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.
  • 2. 2/3 mleka wlać do garnka, dodać cukier i zagotować.
    W pozostałym mleku wymieszać budynie a gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę budyniu i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia budyniu.
    Dokładnie zakryć budyń i wystudzić.
    Gdy wystygnie miękkie masło utrzeć i dodawać porcjami budyń.
    Gdy masa jest gładka zimna czekoladę wrzucić do rozdrabniacza i posiekać na średnią grubość.
    Dodać ją do masy i wymieszać.
  • 3. Pierwszy biszkopt włożyć razem z papierem do pieczenia do blaszki, nasączyć go i wyłożyć konfiturę.
    Następnie wyłożyć masę i przykryć drugim plackiem, nasączyć i wstawić ciasto na 10 minut do lodówki.
  • 4. Śmietankę dokładnie wymieszać z cukrem pudrem.
    Ciasto wyjąć z lodówki, polać je polewą i na koniec na polewę zetrzeć na tarce czekoladę ( schłodzoną ).
    Ciasto wstawić z powrotem do lodówki do ścięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować