PIECZYWO CZOSNKOWE Z CEBULĄ BIAŁĄ I CZERWONĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Chrupiące z zewnątrz, miękkie i puszyste w środku. Delikatny aromat czosnku i smak cebuli. To moje smaki.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • CIASTO:
    - 2 szkl mąki
    - 5 dkg drożdży
    - 1 łyżka oleju
    - ½ szklanki wody ciepłej
    - ½ łyżeczki soli

    WIERZCH:
    - 1 duża cebula biała
    - 1 duża cebula czerwona
    - starty na drobnych oczkac h tarki ser żółty
    - bazylia, oregano, zioła prowansalskie

    DO POSMAROWANIA:
    - 10 dkg masła
    - ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Pieczywo czosnkowe z cebulą białą i czerwoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. CIASTO – drożdże rozpuścić w małej ilości wody. Do miski wsypać mąkę, sól, dodać olej, wodę i drożdże wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. W miarę potrzeby podsypując mąką lub dodając wodę. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  • 2. 2. Wyrośnięte ciasto, ponownie wyrobić, rozwałkować i włożyć do natłuszczonej blachy.
  • 3. 3. Masło roztopić. ½ część wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posmarować wierch ciasta. Posypać połową startego sera. Cebule obrać, pokroić w cienkie talarki, rozsypać pierścienie cebuli po wierzchu, oprószyć przyprawami. Posypać resztą sera. Skropić pozostałym rozpuszczonym masłem.
  • 4. 4. Piec w 180 stopniach przez ok 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować