Pieczywo czosnkowe z cebulą białą i czerwoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. CIASTO – drożdże rozpuścić w małej ilości wody. Do miski wsypać mąkę, sól, dodać olej, wodę i drożdże wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. W miarę potrzeby podsypując mąką lub dodając wodę. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
2.2. Wyrośnięte ciasto, ponownie wyrobić, rozwałkować i włożyć do natłuszczonej blachy.
3.3. Masło roztopić. ½ część wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posmarować wierch ciasta. Posypać połową startego sera. Cebule obrać, pokroić w cienkie talarki, rozsypać pierścienie cebuli po wierzchu, oprószyć przyprawami. Posypać resztą sera. Skropić pozostałym rozpuszczonym masłem.
Komentarze