PIECZONY UDZIEC INDYCZY NA MARCHEWCE I SZPARAGÓWCE

4.5 (156 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Bardzo lubimy mięso drobiowe,czasem dla urozmaicenia podaję indyka.Oto jeden z moich sposobów na soczyste mięsko

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 udzce indycze po ok.1kg każdy
    sól,pieprz,majeranek
    4 marchwie
    2 garście mrożonej fasolki szparagowej
    do wywaru:marchew,pietruszka,por,cebula,sól,pieprz,vegeta
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony udziec indyczy na marchewce i szparagówce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nacieramy sola,pieprzem,majerankiem 1. Z udzca wyjmujemy kość i ścięgna.Mozemy tez upiec udziec z kością.Ja jeden udziec piekę pozbawiony kości drugi z kością.Mięso dobrze nacieramy solą,pieprzem,obficie posypujemy i nacieramy majerankiem.Układamy na blaszce,zawiązujemyw reklamówkę.Wstawiamy do lodówki na całą noc.
  • obkładamy marchewkami mięso 2. Udzce wkładamy do naczynia zaroodpornego,obkładamy marchewkami pokrojonymi w krązki.Przykrywamy.Nastawiamy iekarnik na ok.190 st.
  • podlewamy wywarem 3. W garnuszku gotujemy wywar z warzyw,doprawiamy dosc mocno sola,pieprzem,ewentualnie vegeta,Wywar musi byc słonowaty,wystarczy go ok.2 szklanek.Tak przygotowanym wywarem podlewamy mięso.
  • 4. W trakcie pieczenia co jakies 20 minut podlewamy wywarem z naczynia zaroodpornego.
  • dodajemy fasolke szparagową 5. Po godzinie pieczenia do mięsa dorzucamy fasolkę szparagowa.Dalej pieczemy pod przykryciem.
  • 6. Po 1,5 godz pieczenia zlewamy wywar,zeby było go tylko na dnie,odkrywamy naczynie zaroodporne,pieczemy jeszcze ze 20 minut,zeby skórka na udzcu sie zarumieniła
  • udziec na marchewce i fasolce szparagowej 7. Podajemy na marchewce i fasolce szparagowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować