Pieczony torcik jarzynowy

5 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 30 min

Jeszcze jedno warzywne danie tym razem obiadowe

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg marchwi
    40 dag zielonej fasolki szparagowej
    0,5 kg porów jasna część
    3 jajka
    3 żółtka
    0,5 szklanki skondensowanego niesłodzonego mleka
    ½ łyżeczki masła lub oleju
    estragon
    szczypiorek
    cebulka dymka
    sól
    pieprz

    naczynie żaroodporne oraz większe naczynie z wodą , w którym umieścisz naczynie z masą jarzynową w piecu
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony torcik jarzynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Fasolkę obierz, umyć i gotuj 20 minut w osolonej wodzie- powinna być twardawa
    2. Odcedź, odsącz dobrze z wody
    3. Marchewkę obierz, umyj, pokrój w kawałki i ugotuj w posolonej wodzie z odrobinką tłuszczu(ok.20 minut) – powinna być twardawa
    4. Odcedź, odsącz dobrze z wody
    5. Pory obierz, pokrój w kawałki, gotuj 10 minut w posolonej wodzie- nie powinny być za miękkie
    6. Odcedź i odsącz dobrze z wody
    7. Przygotuj naczynie żaroodporne – wysmaruj je dokładnie masłem
    8. Włącz piekarnik i rozgrzej do temperatury 180*C
    9. Jarzyny przestudzone kolejno miksuj blenderem w osobnych miseczkach
    10. Do marchwi dodaj estragon, do fasolki drobniutko posiekany szczypiorek, do porów pokrojoną drobniutko cebulkę dymkę
    11. Rozbełtaj po jednym żółtku i całym jajku
    12. Do każdego z warzyw dodaj rozbite jajka, sól i pieprz oraz wlej po 1/3 z połowy szklanki mleka – starannie wymieszaj
    13. Wkładaj do naczynia masy jarzynowe: z porów, marchwi i fasolki szparagowej
    14. Umieść formę w naczyniu z wodą i włóż do gorącego piekarnika na 1,5 godziny
    15. Podawać z białym pieczonym mięsem

Porady

Jarzyny po ugotowaniu powinny być twardawe oraz dobrze odsączone z wody, następnie dokładnie rozmiksowane. po lekkim przestudzeniu można torcik wyjąć na talerz i przybrać dekoracyjnie jarzynami.Tutaj róża z cukini , różyczki kalafiora, cybuchy oraz dodatek spiralkii z marchwi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować