Pieczony sernik jogurtowy z czekoladą i musem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. żółtka, cukier, sok z cytryny utrzeć w robocie z 4 minuty na dużych obrotach, z białek ubić na sztywno pianę ze szczyptą soli
2.wsypać budynie, kaszkę manną i połączyć składniki w robocie
3.dodać gęsty jogurt i w robocie połączyć składniki, za długo nie mieszać aby nie napowietrzyła się masa za mocno-sernik opadnie
4.wsypać pokruszoną czekoladę mleczną, białka ubite na sztywno i łyżką delikatnie wmieszać w masę jogurtową
5. tortownica 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, na dnie położyć biszkopty, dodać masę, wygładzić wierzch, z 3 razy stuknąć tortownicą o blat stołu aby usunąć powietrze z masy
6. piekarnik elektryczny na grzany na 180 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, po upieczeniu zostawić ciut uchylone drzwiczki na 30 minut, potem sernik wyjąć i dobrze wystudzić, najlepiej całą noc w chłodnym miejscu
7.śliwki bez pestek w garnku posypać cukrem, wlać 4 łyżki wody i zagotować , mieszać na średnim ogniu aż śliwki się ugotują,rozpadną, do szklanki z wodą wsypać tortenguss rote, wymieszac i wlać do śliwek, mieszać do zagęszczenia, wystudzić
8.gdy mus zacznie tężeć wyłożyć na wierzch sernika i schować do lodówki na 2 godziny - sernik jest tak smaczny, że brak słów do opisania, trzeba sernik upiec i zjeść
Komentarze