Pieczony schab z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab pokroić w plastry, natrzeć przyprawą do grilla i odstawić do lodówki na 2h. Żółtko wymieszać z taką ilością mleka oraz mąki pszennej aby powstało dość gęste ciasto. Plastry schabu oprószyć mąką ziemniaczaną a następnie maczać w cieście i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
2.Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, a następnie dodać pokrojone w plastry pieczarki i całość razem smażyć, aż do odparowania wody.
3.Usmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego, a między kotletami powkładać podsmażone pieczarki z cebulką.
4.Zalewę z ogórków wymieszać z koncentratem pomidorowym oraz ketchupem i zalać mięso w naczyniu. Piec w 180 st przez 1h.
Gotowy pieczony schab z pieczarkami podawać z ziemniakami i buraczkami ćwikłowymi.
Komentarze