Pieczony schab z pieczarkami

4.5 (171 ocen)

Idealne mięsko na niedzielny obiad.

Składniki:

  • 1 kg schabu
    50 dag pieczarek
    2 cebule
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    4 łyżki ketchupu pikantnego
    1 szkl octowej zalewy z ogórków
    1 żółtko
    przyprawa do grilla
    mąka pszenna
    mąka ziemniaczana
    mleko
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Pieczony schab z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab pokroić w plastry, natrzeć przyprawą do grilla i odstawić do lodówki na 2h. Żółtko wymieszać z taką ilością mleka oraz mąki pszennej aby powstało dość gęste ciasto. Plastry schabu oprószyć mąką ziemniaczaną a następnie maczać w cieście i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
  • 2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, a następnie dodać pokrojone w plastry pieczarki i całość razem smażyć, aż do odparowania wody.
  • 3. Usmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego, a między kotletami powkładać podsmażone pieczarki z cebulką.
  • 4. Zalewę z ogórków wymieszać z koncentratem pomidorowym oraz ketchupem i zalać mięso w naczyniu. Piec w 180 st przez 1h.
    Gotowy pieczony schab z pieczarkami podawać z ziemniakami i buraczkami ćwikłowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować